MEDIERE

Mergi la muncă în Germania? Uite care sunt drepturile tale

muncă în Germania

Mergi la muncă în Germania cu Lucicosm Mediere, însă nu știi pe deplin care sunt drepturile tale? Acest articol îți vine în ajutor. Aici găsești toate detaliile de care ai nevoie despre drepturile tale ca muncitor sezonier în Germania în 2021.

Contextul pandemic a schimbat multe reglementări în Germania în ceea ce privește muncitorii sezonieri. Statul german și-a dorit continuarea activității fără a pune în pericol sănătatea angajaților.

Reglementările privind angajarea la muncă în Germania cu caracter sezonier

Cum vii dintr-o țară a Uniunii Europene, ai șansa de a lucra ca sezonier un număr de 102 zile. Numărul de zile a fost mărit în acest an, în contextul pandemiei. Dacă ești angajat la un angajator din România, însă lucrezi în Germania, atunci asigurarea ta socială va fi în România. Dacă contractul de angajare este semnat cu o firmă din Germania, atunci asigurarea socială va fi acolo. 

Lucicosm Mediere mediază angajarea ta în Germania, astfel că vei fi angajat la o firmă de acolo, iar asigurarea socială va fi în spațiul german. 

Nu uita să îți iei și un card european de asigurare de sănătate, astfel încât în cazul unor probleme, să poți merge la doctor în Germania. Mai mult, angajatorul din Germania este obligat să verifice dacă ești acoperit de sistemul de securitate de sănătate și socială din România. Acest lucru se întâmplă înainte de angajarea propriu-zisă.

Dacă încă nu ai o asigurare medicală valabilă, angajatorul din Germania are posibilitatea să încheie o asigurare temporară de sănătate privată. În orice caz, trebuie să știi că acest tip de asigurare temporară nu poate acoperi orice boală. 

Dacă se întâmplă să ai probleme medicale cât ești la muncă în Germania, atunci e cazul să-ți informezi angajatorul și să consulți imediat un medic. Dacă vei fi în concediu medical emis de către medic, atunci vei primi și salariu în timpul bolii, dar nu mai mult de 6 săptămâni. În anumite circumstanțe, asigurarea de sănătate din Germania îți poate aduce și o indemnizație de boală.

Care este salariul la muncă în Germania

În agricultură, statul german are o sumă fixă pe care angajații o pot primi pe oră, minimum: 9,50 euro. Însă, de la 1 iulie 2021 salariul a crescut până la 9,60 euro pe oră. Statul german a anunțat creșteri treptate anuale. Astfel, în 2022 salariul va fi de 9,82 euro/oră, iar de la 1 iulie 2022 va crește până la 10, 45 euro/oră. 

Așa cum e de așteptat, acest lucru se aplică pentru toate persoanele care lucrează în Germania, indiferent de țara din care provin. Acest salariu se aplică chiar dacă ai fost trimis de un angajator din România sau dacă ai venit singur în căutarea locului de muncă. Astfel, dacă ai optat pentru un loc de muncă cu Lucicosm Mediere, salariul tău minim pe oră va fi cel menționat mai sus. Angajatorului nu îi este permis să te plătească cu o sumă mai mică decât cea legală. 

Dacă vrei să-ți calculezi venitul lunar în Germania, poți nota pe un carnețel orele la care începi, inclusiv minutele. Nu uita să pui și pauzele, pentru ca suma finală să fie corectă.

Contractul de muncă în Germania

Dacă lucrezi în Germania, acolo angajatorul nu trebuie să-ți înmâneze un contract de muncă scris. Acesta poate fi definit și de ceea ce ai vorbit cu angajatorul. În orice caz, angajatorul e obligat să-ți ofere termenii contractuali în scris în decurs de o lună. 

Dacă nu primești termenii contractuali, îi poți solicita chiar tu angajatorului. Dacă contractul de muncă nu este într-o limbă pe care să o cunoști, poți cere angajatorului traducerea acestuia. Este deosebit de important să citești tot înainte să semnezi și să predai formularul. Mai apoi, asigură-te ambele exemplare din contract sunt semnate atât de către tine cât și de către angajator. 

Am scris un articol despre ce anume ar trebui să conțină un contract de muncă pe blogul Lucicosm Mediere.

Muncă în Germania cu Lucicosm Mediere

Dacă îți dorești un loc de muncă în Germania sigur, Lucicosm are pentru tine o ofertă variată. Îți punem la dispoziție locuri de muncă atât în agricultură, cât și în hală și în seră. Înscrierile au început deja, iar locurile sunt limitate lunar. Prin urmare, te invităm pe pagina de contact pentru mai multe informații. 

Share

Scroll to Top