MEDIERE

Joburi în Germania: cum arată contractul de muncă

joburi în Germania

Dacă deja te-ai înscris la Lucicosm Mediere Suceava pentru joburi în Germania, în acest articol afli cum arată un contract de muncă, ce ar trebui să conțină și ce îți promite. 

Lucicosm Mediere este o firmă de plasare a forței de forței de muncă în Germania cu o activitate de peste 10 ani în domeniu. Îți punem la dispoziție locuri de muncă legale, astfel încât contractul de muncă este o obligație. 

Așa cum te aștepți, contractul de muncă diferă într-o oarecare măsură de cel din România, însă cele mai importante detalii se regăsesc acolo.

Legislația germană a muncii, alături de constituția lor, prevede drepturi și obligații egale pentru toți angajații unei firme, indiferent care este naționalitatea, religia sau sexul acestora. Asta înseamnă că, fie că ești cetățean german sau nu, drepturile tale sunt egale cu ale celorlalți angajați. Prin urmare, tratamentul inegal și diferențial poate fi oricând reclamat. 

Una dintre veștile bune ale anului 2021 este că statul german a prevăzut creșterea salariului minim până la 9, 60 euro/oră. Sigur, există anumite domenii în care salariile sunt mult mai mari, însă partea bună este că mai puțin de 9 euro pe oră nu ai cum câștiga, legal vorbind. 

La fel ca oricare alt contract, cel din Germania se încheie în baza acordului voit a celor două părți. Vârsta minimă de angajare în Germania este de 15 ani, însă angajarea minorilor se face doar cu acordul părinților. 

Te-ai înscris pentru joburi în Germania? Uite ce ar trebui să conțină contractul tău

Pentru început, îți reamintim că este foarte important să citești orice semnezi. Semnarea unui document aduce cu sine o serie de responsabilități și obligații cu care trebuie să fii de acord și pe care trebuie să le cunoști. Dacă contractul este în limba germană, poți oricând să ceri sprijinul echipei Lucicosm Mediere pentru înțelegerea pe deplin a obligațiilor tale. 

Contractul de muncă se încheie, ca de fiecare dată, în două exemplare. Angajatorul e obligat să înmâneze un exemplar viitorului angajat. Ca în cazul oricărui contract, și cel de muncă trebuie să conțină adresa angajatorului, numele firmei, locul în care se desfășoară activitatea, denumirea funcției tale și obligațiile și drepturile pe care le ai. Tot în contractul de muncă găsești și programul pe care îl ai, salariul, data plății salariului și tipul de contract de muncă. 

Ce trebuie să găsești într-un contract de muncă în Germania

Salariul (lohn). În contractul de muncă pe care îl vei primi vei găsi și salariul tău. Acesta poate fi trecut în suma pe oră sau pe lună. Tot în contract este trecută și data la care vei primi banii. 

Perioada de probă (dacă este) și perioada contractului. În contractul de muncă găsești data exactă la care începe activitatea ta și data la care se termină. De asemenea, tot acolo găsești și detalii despre perioada de probă, în cazul în care există una. 

Programul de lucru. În Germania, la fel ca în România, timpul de lucru este de 8 ore pe zi. Totuși, există cazuri în care angajații pot lucra mai mult, până la 12 ore pe zi. Acest lucru este scris în contract și, desigur, vei fi plătit pentru orele suplimentare.

Pauza legală în Germania

Angajatorul este obligat să ofere o pauză de minim 15 minute, dacă ai un program de mai mult de 6 ore pe zi. În funcție de numărul de ore lucrate, poți avea pauză de o oră pe zi plus alte pauze mici o dată la câteva ore. Dacă vei ajunge să lucrezi pe timp de noapte, atunci legea prevede ca angajatorul să-ți ofere un spor. La fel de întâmplă și în cazul în care lucrezi în zile de sărbătoare legală sau duminica. 

În contractul de muncă trebuie să mai găsești și detalii legate de concediul de odihnă sau medical, în funcție de caz. 

Un contract de muncă legal conține toate aceste detalii. Așa cum știi, Lucicosm Mediere îți oferă informații transparente și pertinente legate de activitatea ta în Germania. 

Dacă te-ai înscris la Lucicosm Mediere în Suceava, însă nu știi ce te așteaptă la locul de muncă în Germania, atunci te invităm să intri pe blogul nostru și să descoperi cum se desfășoară o zi de muncă în Germania. 

Tot acolo ai informații despre toate facilitățile pe care ți le punem la dispoziție, joburile pe care le poți alege, dar și modalități eficiente de economisire a banilor tăi.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top