MEDIERE

Munca in Germania 2022. Ce ar trebui să știi?

Munca in Germania 2022

Munca in Germania 2022, atingem din nou acest subiect cu informații utile referitoare la una din țările în care majoritatea românilor ce vor să lucreze în străinătate se îndreaptă.
Cei care au călătorit cu noi spre Germania și cei care au optat să lucreze prin Lucicosm mediere au spus că Germania este și va fi tot timpul în top 3 pentru ei datorită mai multor puncte.
Românii preferă să meargă să muncească în Germania pentru că „legea e lege și statul te apără” dar și datorită nivelului ridicat de trai și a sistemului medical foarte bine pus la punct.

Chiar dacă pentru seriozitatea și rigurozitatea prezente în rândul germanilor românii se hotărăsc să meargă la muncă în Germania, mulți dintre ei optează să se întoarcă în țară după o anumită perioadă, din varii motive.

Dacă te afli printre aceștia, și vrei să pleci în Germania, iată câteva detalii ce îți vor fi de folos.

Munca în Germania – Contract, Salariu și Program

Legea salariului minim (Mindestlohngesetz) din Germania, prevede majorarea de la 1 ianuarie 2022 a salariului minim legal (Mindestlohn) de la 9,60 euro pe oră brut la 9,82, iar de la 1 iulie 2022 acesta va crește la 10,45 euro.

Dacă lucrați într-un domeniu în care primiți bacșiș, acesta nu este considerat renumerație ori salariu, deci nu intră în salariul acela brut minim.
Bacșișul este al dumneavoastră, sau îl împărțiți cu colegii, așa cum v-ați înțeles.
Sigur, sunt mai multe domenii în care există salarii minime mai mari deja, care au fost stabilite prin contractele colective de munca pe ramura (Tarifvertrag), iar pentru anumite categorii, pot exista încă salarii și mai mici.

Aici vorbim despre exceptii, cum ar fi tinerii sub 18 ani, fără calificare, unele categorii de practicanți, care fac școală de calificare (ausbildung), șomerii de lungă durată în primele 6 luni sau voluntarii.

E e important de punctat aici la exceptii este că, pentru a presta muncă în Germania 2022, trebuie să ai 15 ani. De atunci se poate face angajarea minorului, însă doar cu acordul parintilor.

Contractul individual de muncă se (arbeitsvertag) este contractul in baza caruia persoana fizica denumita salariat (arbeitnehmer) se obigă să presteze muncă entru și sub autoritatea unui angajator (arbeitgeber) în schimbul salariului.

Salariu munca în Germania 2022

Salariul (lohn, gehalt) se va trece de regulă, în contract, ca sumă brută pe oră sau pe lună.
De asemenea, pentru ca acesta să fie valabil este necesar să fie trecută și data la care se face plata salariului. Salariul net diferă de la o persoană la alta în funcție de clasa de impozitare care depinde de situația familială a angajatului.

În timp ce în alte țări europene, salariul minim nu este întotdeauna suficient pentru a acoperi toate cheltuielile lunare, in Germania nu se întamplă acest lucru.

Ce putem face dacă nu ni se plătește salariul minim la munca in Germania 2022?

În 3 ani de zile, puteți revendica la un tribunal german competent în dreptul muncii plata salariului de către angajatorul cu care ați avut contract.

Aici facem o precizare pe care am făcut-o și în celelalte materiale educative – pe care le găsiți aici: detalii munca în străinătate. și anume să țineți toate actele și documentele pe care le primiți de la angajator. Nu le aruncați după ce ajungeți în țară.

Dacă salariul dumneavoastră nu este plătit și faceți o sesizare (dar controalele se întâmplă și fără), cei de la Garda Financiară Muncă la negru (FKS) din cadrul Autorității Vamale pot amenda angajatorul cu până la 500.000 euro. 

Este important să păstrați actele pe care le primiți de la angajatori și pentru a putea recupera taxele și impozitele, nu doar pentru a fi siguri că ultima tranșă de bani de la angajator va fi virată în conturile voastre.

Documente sunt necesare pentru recuperare de impozit și alocație. Munca in Germania 2022

Ca să-ți pregătești dosarul pentru recuperarea impozitului și alocației din Germania, ai nevoie de următoarele documente:

Copie de  buletin sot/sotie (dupa caz)

Copie dupa certifcat de casatorie/decizie de divort/certificate de deces (dupa caz);

Copie  certificat de nastere + copie carte de identitate (dupa caz);

Documente eliberate de angajator, (fisa fiscala, contract de munca , fisa de cazare , fluturase de salariu);

Recuperarea de impozit și alocație este posibilă doar pentru persoanele care au lucrat în Germania cu contract legal de muncă.

Prin urmare, e important să colaborezi cu o firmă care îți garantează că lucrezi cu contract legal de muncă. Pentru alte detalii sună la 0743532563.

Share

Scroll to Top